Dieta dla kulturysty: Co trzeba wiedzieć

Kulturystyka to ciężki sport. Codziennie spędzasz wiele godzin na podnoszeniu ciężarów i jedzeniu bogatych w białko piersi z kurczaka oraz zielonych sałat, aby mieć pewność, że Twoje mięśnie będą stale rosły. Ale mimo że kulturyści muszą trenować ciężej niż większość ludzi, utrzymanie siły i beztłuszczowej masy mięśniowej wraz z wiekiem nie jest niemożliwe.

Jeśli chcesz zachować świetną formę bez korzystania z drogiego sprzętu na siłowni, spróbuj kulturystyki. Ten mało obciążający trening siłowy pomoże Ci zbudować beztłuszczową masę mięśniową, spalić kalorie i poprawić elastyczność. Wszystko, czego potrzebujesz, to otwarta przestrzeń, kilka hantli (lub innych obciążników) i wytrwałość. Jeśli brzmi to jak coś, co sprawi ci przyjemność, czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o kulturystyce.

Nie jedząc wystarczającej ilości warzyw

Warzywa są niezwykle pożywne i stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów. Co ważne, zawierają też dużo błonnika. Gdy jedzenie jest bogate w błonnik, jego trawienie trwa dłużej, co może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest to ważne, ponieważ cukrzyca jest coraz poważniejszym problemem na świecie.

Trzy czwarte osób cierpiących na cukrzycę umiera z powodu chorób serca, które często są wynikiem słabej regulacji poziomu cukru we krwi. Jeśli chodzi o zapobieganie nowotworom, dieta śródziemnomorska, często uważana za jedną z najzdrowszych diet, zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Tak więc spożywanie większej ilości warzyw może przynieść wiele korzyści zdrowotnych - ale tylko wtedy, gdy jada się je w odpowiedniej ilości.

Warzywa są bogate w grupę naturalnych związków chemicznych zwanych flawonoidami, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Istnieją dwa rodzaje flawonoidów: flawonole (takie jak antocyjany występujące w borówkach, czerwonej kapuście i jeżynach) oraz flawony (występujące w pietruszce, selerze, tymianku, oregano i rumianku). Doskonałym źródłem warzyw są również pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, brokuły i marchew. Jeśli obecnie nie jesz wystarczająco dużo warzyw, spróbuj stopniowo zwiększać ich spożycie, aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne.

Za bardzo polegasz na ziarnach

Pełne ziarna są ważnym źródłem wielu mikroelementów i błonnika. Jednak spożywanie zbyt wielu rafinowanych ziaren może prowadzić do spożywania zbyt wielu kalorii i zbyt dużej ilości cukru. Na przykład miska płatków kukurydzianych, która jest typową porcją, zawiera ponad 200 kalorii i 12 g cukru. Jeśli jesz dużo rafinowanych ziaren, być może brakuje ci bardziej pożywnych pokarmów.

Produkty zbożowe, takie jak chleb, makaron i płatki zbożowe, są często wzbogacane witaminami z grupy B, które są ważne dla metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Jedzenie szerokiego wachlarza różnych produktów jest ważne, aby zapewnić sobie wszystkie potrzebne witaminy i minerały. Istnieje kilka powodów, dla których nie należy zbytnio polegać na zbożach w diecie:

- Są wysokokaloryczne.

- Często są wzbogacane witaminami i minerałami, co może oznaczać, że nie otrzymujesz ich w wystarczającej ilości z innych źródeł.

- Mają wysoki indeks glikemiczny, przez co trudniej jest regulować poziom cukru we krwi.

- Mogą mieć wysoką zawartość sodu i niską zawartość błonnika.